vrijdag 21 augustus 2009

Bertje Jens grondlegster Pieterpad overleden


Op woensdag 19 augustus is Bertje Jens op 95-jarige leeftijd in haar woonplaats Groningen overleden. Bertje Jens was samen met haar vriendin Toos Goorhuis (1915-2004) eind jaren ’70 de grondlegster van het Pieterpad. Bertje Jens en Toos Goorhuis werden samen wel “de Dames van het Pieterpad” genoemd. Dit pad is het meest bekende en populairste lange-afstandwandelpad van Nederland.
Het Pieterpad ontstond uit onvrede over het gebrek aan lange-afstandwandelroutes in Nederland. Jens en Goorhuis weken voor hun wandeltochten uit naar het buitenland, totdat ze besloten een wandeling te maken tussen hun beider woonplaatsen Groningen (Jens) en Tilburg (Goorhuis). Al spoedig groeide dit uit tot een wandelroute van Pieterburen in Noord-Groningen naar de Sint Pietersberg in Zuid-Limburg, waarmee het Pieterpad was geboren. In 2008 vierde het Pieterpad haar 25-jarig jubileum. Naar schatting hebben inmiddels meer dan een miljoen Nederlanders deze wandelroute gelopen.
Bertje Jens heeft het Pieterpad, samen met Toos Goorhuis pas na haar pensionering bedacht. Van oorsprong was Jens juriste en maakte zij carrière in het maatschappelijk werk. Ze schreef o.a. het boek “Beroepsethiek en code van de maatschappelijk werker”, dat een standaardwerk werd voor het maatschappelijk werk in Nederland. Ze was bestuurslid van de Vereniging van Maatschappelijk Werkers en is vele jaren docente geweest aan de sociale academies van Amsterdam en Groningen.
Bertje Jens had geen naaste bloedverwanten. Vanaf de oorlogsjaren tot aan haar dood was Jens als “Tante Bertje”, een geliefd lid van het gezin Goorhuis.

Een reactie posten